De lekkerste borrelsnacks

De lekkerste borrelsnacks

Wanneer je bij je thuis een gezellige borrel organiseert met familie of vrienden, dan zal nagenoeg iedereen het erover eens zijn dat daar ook smakelijke hapjes bij horen. Ook tijdens een avondje in een café ontstaat al snel de behoefte om eens een schaaltje borrelsnacks te laten aanrukken. Maar wat zijn nu eigenlijk de lekkerste borrelsnacks? Of met andere woorden: welke snacks passen nu bij uitstek bij een gezellige borrelavond? Hieronder worden de meest geschikte snacks benoemd en beschreven.

Bitterballen

Wie aan borrelsnacks denkt, denkt vaak in eerste instantie aan bitterballen. Deze snacks zijn namelijk zowat uitgevonden om een lekkere (alcoholische) versnapering te vergezellen. Oorspronkelijk at men deze snacks het liefst bij een bittertje, zoals jenever of brandewijn. Evenwel moet zo onderhand geconcludeerd worden dat bitterballen bij alle dranken goed past.

Bitterballen bestaan grofweg uit een krokante korst met een vulling. Deze vulling kan wel sterk variëren. Waar de oorspronkelijke bitterbal in principe een vulling had van rundvleesragout, daar zijn de keuzemogelijkheden nu uitgebreider. Daarom kun je nu kiezen uit onder meer kalfsvleesbitterballen, Black Angus bitterballen, kaasbitterballen (bijvoorbeeld met echte Old Amsterdam kaas) en vegetarische bitterballen, oftewel exemplaren waarvan de vulling bestaat uit vleesvervangende materialen.

Kaashapjes

Vooral mensen die gecharmeerd zijn van kaasbitterballen zouden ook eens kaashapjes als borrelsnack moeten proberen. Bij een kaashapje kan het zijn dat de smaak van de vulling nog wat intenser is. Dit geldt zeker voor kaashapjes met een vulling van cheddarkaas. Dat kaassnacks populair zijn als borrelsnack is overigens maar wat logisch. Het nuttigen van enkele alcoholische dranken levert nu eenmaal vaak een zekere behoefte op aan zout en vettig eten, iets waar kaas uiteraard aan voldoet.

Kipnuggets

De kipliefhebbers onder ons zouden het meest gebaat zijn bij kipnuggets als borrelhapje. Gelukkig zijn er tegenwoordig kipnuggets van uitstekende kwaliteit te koop bij supermarkten. Bovendien hoef je zeker geen friteuse meer in huis te hebben om de nuggets te bereiden, want dit kan gewoon in de oven of airfryer. Kipnuggets bestaan doorgaans voor ongeveer de helft uit kipfilet, en voor de andere helft uit ingrediënten waarvan de halfkrokante korst wordt samengesteld.


Bamihapjes

Van een heel andere orde zijn bamihapjes. Een bamihapje kun je ook wel zien als de kleinere variant van de welbekende bamischijf, die bij talloze cafetaria’s al jarenlang verkrijgbaar is. Een bamihapje bestaat voor een aanzienlijk deel uit gekookte mie. Samen met diverse oliën, kruiden, groenten en aanvullende ingrediënten zit deze mie in een krokant jasje.

Bittergarnituur

Wie tenslotte houdt van afwisseling en van het delen van etenswaren (en de bijbehorende ervaringen) met andere mensen, die kiest wellicht het liefst voor een bittergarnituur. Van een garnituur mag je verwachten dat er verschillende snacks deel van uitmaken. In de supermarkt kun je dergelijke verpakkingen met gemixte hapjes ook met gemak vinden. Zo’n mix kan gerust bestaan uit diverse borrelsnacks die in dit artikel zijn beschreven. Zo worden door één zak met gemixte snacks mensen met heel verschillende voorkeuren bediend!

Floris Timmer

Floris Timmer