Dé reden dat mensen steeds meer willen eten van chocolade

Dé reden dat mensen steeds meer willen eten van chocolade

Chocolade, een guilty pleasure voor veel mensen. Deze lekkernij is zo verrukkelijk dat we er meer en meer van willen eten. Vooral in deze tijd van het jaar zullen mensen veel genieten van chocolade. Dat is ook niet gek, gezien er overal heerlijke Sinterklaas chocolade opduikt, maar er is ook een psychologische reden dan mensen hunkeren naar chocolade.  

Dopamine 

We hebben veel zin in chocolade omdat het goed is! Het smaakt goed. Het ruikt lekker. Het voelt goed als het op onze tong smelt. En al die ‘gevoelens’ zijn het resultaat van het feit dat onze hersenen chemicaliën afgeven als reactie op elke chocolade-ervaring. De ervaring van het eten van chocolade zorgt ervoor dat feel-good neurotransmitters vrijkomen. Deze noemen we ook wel dopamine. Dopamine komt vrij als je iets ervaart waar je van houdt. Bijvoorbeeld wanneer je een komische film kijkt of scoort met voetbal. Dit beloningscircuit is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar het leert en verandert op basis van al je levenservaringen. Om deze reden is ieder mens uniek.  

Activering van het beloningssysteem    

Oorspronkelijk dacht men dat chocolade stoffen bevatte die het dopaminesysteem direct zouden kunnen activeren, zoals sigaretten en cocaïne doen. Dit blijkt echter niet zo te zijn. Wel zitten er vele ander stoffen in chocolade die ons dopaminesysteem indirect activeren. Chocolade bevat bijvoorbeeld theobromine, dat de hartslag kan verhogen en gevoelens van opwinding kan veroorzaken. Ook bevat chocolade cafeïne waardoor we ons wakker voelen, alert zijn en ons concentratievermogen vergroot. Hierdoor zal je beter kunnen werken. Chocolade bevat ook veel vet en suiker waar het lichaam van houdt, deze zijn namelijk erg calorierijk. Door al deze stoffen zal chocolade dopamine vrijmaken in onze hersenen. Het dopaminesignaal dat door het beloningscircuit wordt gestuurd, wekt positieve gevoelens op en creëert een herinnering aan de ervaring van het eten van chocolade. Het beloningssysteem zal hierdoor sneller worden geactiveerd bij het eten van chocolade. Dat is dus de reden dat mensen steeds maar meer willen eten van deze heerlijke lekkernij.  

Floris Timmer

Floris Timmer