Deze essentials heb je nodig tijdens off-piste skiën

Deze essentials heb je nodig tijdens off-piste skiën

Is het gewone skiën op de pistes jou te simpel en ga je liever off-piste skiën? Zorg er dan in elk geval altijd voor dat je goed voorbereid bent. Het is aan te bevelen om aan dit zogenoemde freeriden alleen te beginnen wanneer je zelf beschikt over voldoende ervaring op de lange latten. Zonder gevaar is het zeker niet en juist daarom is het van nog groter belang dat je voor de beste outfit kiest. Niet alle skibrillen zijn bijvoorbeeld geschikt voor de echte waaghalzen. Je zult moeten kiezen voor een exemplaar dat onder alle denkbare omstandigheden het best mogelijke zicht garandeert. Wil je buiten de standaard piste skiën, maar toch nog een beetje het gevoel hebben dat je niet totaal aan je lot bent overgeleverd? Bekijk dan of er in jouw favoriete skigebied wellicht uitgestippelde skiroutes zijn.

Off-piste, wat houdt dat in?

Een gewone skipiste wordt goed onderhouden door zogenoemde bully’s. Zij zorgen ervoor dat de skipiste in goede staat blijft, waardoor je er relatief veilig je afdalingen kunt maken. Buiten de skipiste skiën is natuurlijk een optie, maar je loopt dan veel sneller het risico obstakels tegen te komen of met onverwachte niveauverschillen geconfronteerd te worden. Er bestaat echter ook een tussenvorm en dat is de zogenoemde skiroute. Dergelijke routes worden uitgezet door de medewerkers van de pistedienst. Van preparatie is hierbij geen sprake, een zekere controle vindt echter wel plaats. Overigens geldt voor freeriden het advies om dit nooit in je eentje te doen en bovendien altijd een ervaren gids mee te nemen.

Bezuinig niet op kwaliteit

Een goede skiuitrusting is van het grootste belang. Bezuinig niet op kwaliteit, want je eigen gezondheid is van het allergrootste belang en een ongeluk zit in een klein hoekje. Juist wanneer je er bewust voor kiest om buiten de pistes te gaan skiën, kan er van alles misgaan. We kunnen gerust stellen dat skihelmen al heel wat vervelende verwondingen hebben voorkomen. Met een zogenoemde ABS-helm heb je de meest optimale vorm van bescherming. Dergelijke helmen zijn wel wat zwaarder, maar ze beschermen je hoofd goed tegen scherpe obstakels waar je tijdens je afdaling tegenaan zou kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan rotsblokken of een boomstronk of iets dergelijks. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de pasvorm, want alleen met een goed zittende skihelm ben je optimaal beveiligd tegen de harde klappen die je kunt oplopen.

Floris Timmer

Floris Timmer