Een lege accu: wat zijn de oorzaken en hoe los je het op?

Een lege accu: wat zijn de oorzaken en hoe los je het op?

Je stapt ‘s ochtends je auto in om naar je werk te gaan, maar er gebeurt niets. Je ziet een accu waarschuwingssymbool op het dashboard branden. Hoogstwaarschijnlijk is de accu van de auto leeg. Is dit jou wel eens overkomen? Super vervelend, zeker wanneer dit onverwachts gebeurt. Hoe ontstaat een lege accu, hoe voorkom je dit en hoe start je nu je auto weer? Lees snel verder om er achter te komen.

Oorzaken van een lege accu

Een lege accu kan verschillende oorzaken hebben. Onder andere temperatuur speelt een rol. Bij een temperatuur onder nul daalt de capaciteit van de accu. Het kost dan meer energie om de accu te starten. Bij oudere en slecht onderhouden accu’s zorgt dit nog weleens voor opstartproblemen. Het vergeten uitzetten van de verlichting is ook een veelvoorkomende oorzaak van een lege accu. Dit is echt een energieverbruiker en zorgt ervoor dat je accu leeg gezogen wordt. Ook wanneer de auto een aantal weken stilstaat, is de kans groot dat de accu leeg is. 

Lege accu voorkomen

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan zijn er een paar zaken waar je op kunt letten om een lege accu te voorkomen of te verminderen. Zorg ervoor dat de auto niet te lang stilstaat, maar rijd wekelijks met de auto. Let bewust op de stroomverbruikers wanneer je de auto uitschakelt. Check alle lampjes en schakelaars en zet alles uit. Tot slot is het slim om de accu te laten controleren bij onderhoud van de auto. Zo weet je in wat voor staat de accu verkeerd en kan je hem tijdig vervangen.

Auto met een lege accu starten

Ondanks dat je op de bovenstaande tips let, kan het gebeuren dat de accu van de auto leeg is. Vaak wordt een pechhulpdienst ingeschakeld om de accu op te laden of te vervangen. Het is ook mogelijk om zelf de accu te starten door middel van startkabels. Hiervoor heb je wel een tweede auto en de startkabels nodig. Je motor krijgt dan wat hulp van de andere auto, zodat deze weer start. Wanneer de auto eenmaal gestart is, kan de accu weer opladen. Een handgeschakelde auto kan je ook nog starten door te duwen. Hier heb je wel wat spierkracht voor nodig. Dit werkt echter niet wanneer de accu te leeg is of in een hele slechte staat verkeert.

Weet jij hoe jouw accu eraan toe is?Hoe lang is het geleden dat de accu van jouw auto gecontroleerd is? Het is van groot belang dat je jouw auto en autoonderdelen regelmatig laat nakijken. Dit verbetert de levensduur van jouw auto. Koop je een occasion, zoals bijvoorbeeld een Renault Captur van Bochane? Dan kun je hier ook de accu laten controleren. Zo heb jij in één bezoekje een nieuwe Renault Captur uit 2018 en heb je gelijk een onderhoudspakket erbij van Bochane. Weet je zeker dat jouw accu goed onderhouden is. Is de accu wel aan vervanging toe? Dan kan dat op tijd gesignaleerd worden en verminder je de kans dat je voor verrassingen komt te staan.

Floris Timmer

Floris Timmer