Een nieuwe tuin aanleggen

Een nieuwe tuin aanleggen

Bij het aanleggen van een nieuwe tuin komt veel kijken. In dit artikel hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Type tuin bepalen

Voordat je aan de slag kunt met het aanleggen van je nieuwe tuin, doe je er verstandig aan om eerst te bepalen wat voor soort tuin je nu eigenlijk wilt. Je kunt hiervoor inspiratie opdoen door online foto’s van tuinen te bekijken of eens in je woonplaats te kijken wat andere mensen met hun tuin hebben gedaan. Ook kun je ervoor kiezen om een hovenier of tuinontwerper in te schakelen om een tuinontwerp te maken. Ze komen vaak met leuke ideeën waar je zelf niet aan gedacht hebt. Bovendien kun je met een goed tuinontwerp ook problemen tijdens het aanleggen voorkomen en ervoor zorgen dat je ook zeker weet dat al je wensen ook binnen je budget passen.

Voorbereidingen

Nu je een goed beeld hebt van je nieuwe tuin, kun je aan de slag met de voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan zaken zoals je tuin leeghalen, bestrating verwijderen, bomen, planten en struiken weghalen of een oud gazon verwijderen. Na het leeghalen van de tuin is het tijd voor de voorbereidende grondwerkzaamheden, zoals het afgraven, ophogen en egaliseren van de tuin. Deze voorbereidingen zijn nodig voor zaken zoals het aanleggen van een gazon of het leggen van bestrating en sierbestrating.

Tuin aanleggen en inrichten

Wanneer alle voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond, kan er gestart worden met de daadwerkelijke aanleg van de tuin. De werkzaamheden zijn natuurlijk afhankelijk van het ontwerp van je nieuwe tuin, maar veel voorkomende zaken zijn het leggen van bestrating, het aanleggen van een gazon, een schutting plaatsen of het maken of plaatsen van bouwkundige elementen zoals een pergola, overkapping, veranda, tuinhuis of schuurtje. En vergeet daarnaast ook niet zaken zoals tuinmeubels, bloembakken en andere tuindecoraties. Die maken je nieuwe tuin helemaal compleet, zodat je er nog jarenlang van kunt genieten!

Floris Timmer

Floris Timmer