Enkele keyboards en synths voor wie wil beginnen spelen

Enkele keyboards en synths voor wie wil beginnen spelen

Onder de keyboards in de lagere prijsklasse is er een slaggevoelig instapmodel van Yamaha voor net geen 2.000 pond, de PSR-E373, die voor velen een populaire eerste keus is. Het heeft 61 toetsen, veel instrumentgeluiden, ritmes en comps, en klinkt echt goed. De PSR-EW410 is niet alleen prijstechnisch een grote stap voorwaarts, maar biedt ook meer mogelijkheden. Het heeft meer van alles, inclusief enkele eenvoudigere synthfuncties (zoals sommige filters), opnamefuncties en 76 toetsen. De prijs ligt rond de 450 euro.

Roland’s Juno DS61 is een goede en betaalbare sampling-based synth met een breed klankpalet en een hoge geluidskwaliteit. Het is niet echt een synth waarbij je puur qua sounddesign de diepte in kunt gaan, maar hij werkt goed voor wie de synth op zijn computer wil aansluiten (en met de opnamesoftware wil werken), en de synth heeft ook een eenvoudige opnamefunctie. De prijs ligt rond de 700 euro, en dat is een hoop synth voor dat geld. Als u een stapje hoger wilt gaan, wat kwaliteit betreft, is de MODX-serie van Yamaha (MODX6, 7 en 8) aan te bevelen. De 6, 7 en 8 hebben respectievelijk 61 synthtoetsen, 76 synthtoetsen en 88 pianotoetsen. Ze zijn allemaal even goed en bevatten Yamaha’s beste geluidstechniek; het is alleen de schaal van het klaviergedeelte zelf die ze van elkaar onderscheidt. De prijs varieert van 1300 tot 1700 euro.

Wat analoge synths betreft, heeft Korg een model dat de Monologue heet, voor net geen 300 euro. Het klinkt echt goed en is leerzaam en intuïtief in gebruik; een zeer betaalbare optie voor wie elektronische geluiden wil maken en ermee wil werken. Korg’s Minilogue en Prologue zijn de grote broers en zussen van de Monologue, en zijn ook erg goed, hoewel de prijs natuurlijk hoger is door het hogere niveau van vooruitgang.

Floris Timmer

Floris Timmer