Geïsoleerde houten huizen: tips om warmteverlies te verminderen

Geïsoleerde houten huizen: tips om warmteverlies te verminderen

Een van de belangrijkste redenen waarom houten huizen geen goede thermische isolatie hebben, is dat het, in tegenstelling tot een bakstenen huis, niet volledig uit één materiaal bestaat. Een typische geïsoleerde houten huis heeft zijn afzonderlijke onderdelen in veel verschillende typen ingedeeld, wat betekent dat er kanalen zijn waar warmte kan ontsnappen als ze niet goed worden geïsoleerd door andere materialen. Wij vroegen de experts van Maestro Cabins om advies over houten huisisolatie.

Is isolatie nodig voor houten huizen?

De natuurlijke thermische isolatie van een blokhut zorgt ervoor dat deze niet of nauwelijks isolatie van buitenaf nodig heeft. Als u echter het hele jaar door in de geïsoleerde houten huis verblijft of uw houten huis vrij groot is, overweeg dan om deze te isoleren. In dit geval wordt het niet alleen luchtdichter maar ook minder koud in de winter.

Men moet ook kijken naar de afwikkeling van een geïsoleerde houten huis voordat met werkzaamheden wordt begonnen. Onjuiste berekeningen van het isolatieproces kunnen desastreuze gevolgen hebben, waardoor alles later opnieuw moet worden gedaan.

Soorten isolatie voor een houten huis

Er is veel vraag naar geïsoleerde houten huizen vanwege hun voordelen en voordelen. Het natuurlijke klimaat in een blokhut geeft comfort en warme positieve energie, maar dit betekent niet dat zo’n huis geen isolatie nodig heeft.

Bij Maestro Tuinhuizen kiezen we steenwol vanwege het vermogen om houten constructies het beste te isoleren boven andere opties die op de markt verkrijgbaar zijn. Omdat het een goedkoop en toch hoogwaardig isolatiemateriaal is, vermindert het de hoeveelheid energie die consumenten nodig hebben bij het verwarmen en koelen van hun huis.

Polyurethaanschuim is een ander populair materiaal en staat bekend om zijn elasticiteit die helpt bij thermische isolatie.

Isolerende muren van een houten huis

Huizen met een houten frame worden doorgaans zo’n 2-3% van de muurhoogte naar achteren geschoven, dus houd bij het isoleren van de buitenmuren rekening met deze afstand. Als een huis bijvoorbeeld buitenmuren heeft van 4,5 meter hoog, zal de hoogte van geïsoleerde houten huizen na verzakking met ongeveer 10 cm afnemen. Bij het bouwen van een nieuwe geïsoleerde houten huis moeten eigenaren wachten tot de constructie is bezonken voordat ze isolatie aanbrengen. Als dit niet mogelijk is, moeten huteigenaren overleggen met een deskundige ter zake. Naast het isoleren van de muren, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw deuren en ramen ook worden afgedicht.

Wanneer u onze projecten vergelijkt, ziet u dat de dikte van muren varieert, wat zowel de uiteindelijke prijs als de mogelijke bewoonbaarheid gedurende het hele jaar beïnvloedt.

Huizen met muren van 34 mm zijn bijvoorbeeld ontworpen voor de zomermaanden, maar kunnen ook comfortabel zijn in het voor- en najaar als ze goed geïsoleerd zijn.

Vloerisolatie

Een van de grootste problemen met niet-geïsoleerde houten huizen is een ijskoude vloer die zelfs tapijt niet oplost. Het isoleren van de vloer vermindert vocht, schimmel en een hoog energieverbruik. Door uw huis te isoleren met steenwol of polyurethaan blijft niet alleen de optimale temperatuur behouden, maar isoleert u ook het geluid van buitenaf. Een goed geïsoleerde houten huis kan zijn eigenaren een geweldige sfeer geven door het huis comfortabel en gezellig te maken.

Dakisolatie

Het dak van een woning speelt een belangrijke rol in de algehele temperatuur. Het is het deel van uw geïsoleerde houten huis dat hem beschermt tegen externe factoren zoals regen, hitte, kou en zorgt voor een gezellig binnenklimaat. Door een lekkend dak kan tot 30% van de warmte-energie van een niet-geïsoleerde houten huis verloren gaan. Daarom is het erg belangrijk om manieren te vinden om de lekkage van warme lucht door het dak van een huis te stoppen en tegelijkertijd binnen het budget te blijven.

Als u weet hoe u uw huis goed kunt isoleren in dit koude seizoen, blijft u comfortabel in de winter, zelfs als het huis van hout is. Voor meer advies over geïsoleerde houten huizen, bezoek hun website op www.maestrotuinhuizen.nl 

Floris Timmer

Floris Timmer