Geluidsoverlast in je nieuwe woning

Heb je net de sleutels ontvangen van de woning die je gekocht hebt? Gefeliciteerd, want je hebt eindelijk een plek voor jezelf waar je helemaal tot rust kunt komen. Heb je de hele woning al ingericht? Dan kun je hier voor de komende jaren heerlijk wonen en misschien wel een gezin starten. Echter, kunnen er ook ergernissen ontstaan en kan het zijn dat de buren zorgen voor geluidsoverlast. Een beetje geluidshinder is normaal en dit moeten buren van elkaar accepteren. Maar wanneer de geluidsoverlast constant wordt veroorzaakt door de buren, is dat natuurlijk irritant. Sommige mensen kiezen er daarom ook voor om te verhuizen, omdat ze niets kunnen doen tegen de geluids overlast. Je wilt natuurlijk in je woning blijven wonen en van de geluidsoverlast afkomen. Maar hoe doe je dat en waar moet je opletten? In dit artikel zetten we alles op een rijtje en kun je meer te weten komen over eventuele oplossingen.
Wat kun je zelf doen?
Voordat je bij de buren aanklopt, kun je ook bepaalde dingen zelf doen tegen geluidsoverlast. Laat de isolatie van je woning controleren en laat het eventueel aanvullen, zodat je meer geluidsdemping hebt. Je wilt ook alle gaten en kieren laten opvullen met plamuur of schuim, zodat er geen geluid doorheen kan komen. Wanneer je echt wilt concentreren kun je ook muziek in doen en op deze manier minder last hebben van de geluidsoverlast. Vooral bij gehorige huizen is het ook van belang om enkel glas te vervangen en dubbel glas te gebruiken. Dit moet allemaal zorgen voor geluidsdemping en het kan zijn dat je het probleem eenvoudig hebt opgelost. Ook kan het verstandig zijn om de geluidsoverlast te laten meten door een expert. Met deze meting kun je eventueel een subsidie krijgen voor het kopen van extra isolatiemateriaal.
Leg het probleem voor bij de buren
De politie inschakelen zonder het gesprek aan te gaan met de buren is een slecht idee. De buren vinden dat natuurlijk niet fijn en hierdoor kan het probleem alleen maar erger worden. Het is daarom van belang dat je de vriendelijke weg inslaat en er met elkaar over praat. Want in de meeste gevallen hebben de buren geen kwaad in de zin en weten ze er niet vanaf. Ze hebben geen idee dat ze hinder veroorzaken, zo kan het zijn dat ze gewoon graag naar muziek luisteren. Door het gesprek aan te gaan, kun je het probleem voorleggen en kun je hier met elkaar over praten. Maak met elkaar afspraken zoals: tijdstippen, wanneer geen geluid en minder geluid produceren. Zet de afspraken op papier en houd elkaar aan de afspraken zodat er minder geluidsoverlast is.
Ontstaan er tijdens het gesprek problemen en kom je er samen niet meer uit? Dan kun je buurtbemiddeling inschakelen en is dit belangrijk voor de-escalatie. In de meeste gevallen is dit een wijkagent en zorgt deze wijkagent ervoor dat het gesprek goed verloopt. De bemiddelaar zorgt ervoor dat beide partijen worden geholpen met een juiste oplossing.