Het verschil tussen espresso -en koffiebonen

Het verschil tussen espresso -en koffiebonen

Een echte koffieliefhebber weet dat er verschil zit tussen espressobonen en gewone koffiebonen. Je zou misschien zeggen dat espressobonen ook gewoon koffiebonen zijn, maar hier zit wel degelijk een verschil tussen. Wij vertellen wat dit verschil precies is.

Espressobonen en koffiebonen

Als eerst is het belangrijk om te weten dat koffiebonen een bepaald brandproces hebben. Het brandproces van de bonen is een belangrijk onderdeel, omdat het invloed heeft op de uiteindelijke smaak van de koffiebonen. De bonen die van de koffieplant komen, kunnen een licht, medium of donker brandprofiel hebben. Het lichte brandprofiel heeft een uitgesproken smaak, het medium brandprofiel heeft een meer evenwichtige, zure smaak en het donkere brandprofiel is minder zuur, maar heeft een bitter randje.

Het verschil

Als we het over koffiebonen hebben, hebben we het over iedere boon die van de koffieplant afkomt. Deze worden gebrand en bereid. Hier kan je dus kiezen uit licht gebrand, medium gebrand en donker gebrand, wat we eerder al hebben besproken.

Espressobonen behoren tot de categorie donker gebrande bonen. Dit is het stadium waar de bonen de minste zuurgraad bieden, maar wel een volle smaak geven. Dit donkere profiel van espressobonen is het rijkst aan natuurlijk koffieoliën. Dat zie je aan de olieachtige glans die op de boon zit. Samen met andere bestanddelen in deze bonen zorgen ze voor de zogenaamde espresso crème; het romige laagje op de koffie. Wanneer je andere bonen gebruikt (gewone koffiebonen) voor een espressodrankje, krijg je dit resultaat niet.

Gelukkig zijn er een hele hoop merken die de perfecte espressobonen verkopen. Zo heeft Segafredo koffiebonen, die bij koffiepiraat.nl te krijgen zijn.

Floris Timmer

Floris Timmer