Hoe een waterdrukregelaar werkt

Hoe een waterdrukregelaar werkt

Een waterdrukregelaar is een koepelvormige messing fitting die zich over het algemeen net voorbij de hoofdafsluiter bevindt, waar de hoofdwaterleiding het huis binnenkomt. Het heeft meestal een stelschroef bovenop. Binnenin heeft een waterdrukregelaar een variabel veer belast membraan dat automatisch breder en smaller wordt, afhankelijk van de hoeveelheid waterdruk die de klep binnenkomt.

Wanneer het water onder hoge druk de regelaar binnenkomt, vernauwt het mechanisme het diafragma om de waterstroom te verkleinen. Dit kan de druk verlagen tot een bereik van 50 tot 80 psi, waardoor de spanning op leidingen en armaturen die voorbij de klep zijn geïnstalleerd aanzienlijk wordt verminderd. Omgekeerd, wanneer de inkomende waterdruk daalt, wordt het diagram breder geopend om meer water door de klep te laten stromen. Een stelschroef aan de bovenzijde van de regelaar kan worden vastgedraaid om de spanning op de binnenste veer te verhogen (waardoor de druk van het water bij het verlaten van de klep wordt verminderd), of kan worden losgedraaid om het water vrijer door de klep te laten stromen (waardoor de uitgaande waterdruk).

Wanneer het systeem wordt beschermd door een waterdrukregelaar, komt er minder spanning op de binnen ventielen van apparaten, kranen en afsluiters zullen minder snel lekken en schommelingen in de waterdruk worden geëgaliseerd.

Heb ik er een nodig?

Om te bepalen of u een waterdrukregelaar nodig heeft, test u de waterdruk van de hoofdwatervoorziening naar uw huis. U kunt een eenvoudige, effectieve manometer kopen bij een plaatselijke bouwmarkt of bouwmarkt. Schroef de manometer op een slangpilaar of wasmachinekraan en draai de koudwaterkraan open om de waterdruk te meten. Als de druk gewoonlijk tussen 40 en 60 psi ligt, zou het goed moeten zijn, maar een waterdruk die vaak boven de 80 psi ligt, veroorzaakt waarschijnlijk overmatige spanning op leidingen, fittingen en armaturen. De waterdruk in de stad kan aanzienlijk fluctueren en neemt vaak ’s nachts toe wanneer de totale belasting daalt, dus zorg ervoor dat u op verschillende tijdstippen van de dag test. Ben je er achter gekomen dat een waterdrukregelaar een oplossing is voor je probleem? Bestel dan een van de vele waterdrukregelaars bij verwarming-shop-online, de specialist in verwarming en sanitaire techniek.

Floris Timmer

Floris Timmer