Hoe kan een kat wennen aan een kattenluik?

Hoe kan een kat wennen aan een kattenluik?

Sommige katten vinden het helemaal niet erg om altijd binnen te blijven. Ze weten niet beter of zijn echte huismussen. Toch vinden veel katten het ook heerlijk om buiten te zijn. Wanneer je kat het liefste veel buiten is, is het gemakkelijkste als je kat zelf in en uit kan lopen doormiddel van een kattenluik. Dat gaat alleen niet vanzelf. Hoe leer je een kat omgaan met een kattenluik?

Net zoals mensen, hebben dieren frisse lucht nodig. Het is goed voor hun sociale ontwikkeling en hun lichaam. Buiten ontmoeten ze andere katten waardoor ze een bepaald gedrag ontwikkelen. Ook hebben ze heerlijk de ruimte om de spelen en te rennen. Het is erg irritant als je elke keer de deur open en dicht moet doen voor je kat. Zeker als je veel thuiswerkt of minder mobiel bent. Om dit te voorkomen kan je een kattenluik plaatsen. De meeste kattenluiken worden geplaatst in hout, maar het is ook mogelijk om kattenluiken te plaatsen in glas.

Diverse kattenluiken

Er zijn verschillende soorten kattenluiken. De meest verkochte kattenluiken werken met een magneet. De kattenluiken met magneet gaan open door druk en vallen vanzelf weer dicht. Dit luik is er voordelig in aanschaf en zorgt ook voor minder tocht. Het luik is erg handig als er niet veel andere katten in de buurt wonen. Daarnaast zijn er een kattenluiken met chip en een kattenluik met infrarood.

Kat laten wennen aan het luik

Een kat is niet gewend om door een luik te lopen. Hij is gewend dat jij de deur opendoet en dat hij dan naar buiten kan. Er is geen ‘beste manier’ om je kat te laten wennen. Elke kat is namelijk verschillend. Je kan het luik met je handen opendoen. Houd een touwtje of een snoepje aan de andere kant van het luik. Zo gaan katten proberen door het luik te komen. De ene kat zal minder bang zijn dan de andere. Herhaal dit een aantal keer, oefening baart kunst!

Floris Timmer

Floris Timmer