Hoe rook je een pijp?

Hoe rook je een pijp?

Voordat je kunt beginnen met pijproken, moet je eerst je pijp aanschaffen. Pijpen zijn meestal gemaakt van hout, maar er zijn ook speciale pijpen gemaakt van klei of het zogenaamde meerschuim, een ondergronds gedolven mineraal. Je kunt hiervoor terecht bij BigBen en andere speciaalzaken voor tabakspijpen. Bij het kiezen van je eerste pijp is jouw individuele smaak bepalend. Het is aan te raden een model te kiezen met een aardig vulvolume. De gemakkelijkste manier om de pijp aan te duwen is namelijk met je vingers. 

Koop de juiste tabakspijp accessoires 

Als je een echte pijproker wilt zijn dan heb je de juiste accessoires nodig. Dat zijn onder meer pijpenragers en een speciale tabakspijp aansteker. De pijp moet je immers goed schoonhouden om de aroma’s van het tabak optimaal te proeven. Verder komt de vlam van een tabakspijp aansteker uit de zijkant, wat het een stuk makkelijker maakt om jou pijp aan te steken. Overigens kun je ook een lucifer gebruiken. 

Tabakspijp aansteken 

Voordat je gaat beginnen met pijp roken moet je jouw pijp vullen met tabak.  De tabak moet iets naar beneden worden geduwd totdat het oppervlak mooi en gelijkmatig is. Als alles goed voorbereid is, ben je klaar om te roken. Na het aansteken komt de pijptabak eerst omhoog. Met de pijp sabotage kan je alles weer naar beneden drukken. Als je nog niet alle accessoires in huis hebt, kun je hier ook een lucifer voor gebruiken. Let op dat de pijp met regelmaat dooft, en je dit proces regelmatig moet herhalen. 

De kunst van het roken 

Het punt van pijproken is plezier. Het is belangrijk om langzaam te roken. Tussendoor kan de pijp eruit gaan. Maakt niet uit, dan steek je hem gewoon weer aan. Maar het moet in één stuk worden gerookt. Als het eenmaal koud is geworden, smaakt het niet meer lekker. Het is het beste om een pijp tot de laatste kruimel op te roken. 

Floris Timmer

Floris Timmer