Kuitkrampen tijdens het voetballen? Dit kun je eraan doen!
Voetballen is een van de populairste sporten in Nederland. Of je het nu (semi-) professioneel speelt, of het gewoon leuk vindt om af en toe met je vrienden een balletje te trappen op een voetbalveldje, een potje spelen is altijd leuk. Wat niet leuk is, is halverwege naar de kant moeten strompelen omdat je ontzettende kramp hebt in één van je kuiten. In dit artikel geven we je enkele tips zodat je minder kans hebt op kuitkramp tijdens een leuk potje voetbal.
Tip 1: Eet niet net voor je voetbalwedstrijd
Goed eten is belangrijk om genoeg energie te hebben. Toch wordt het over het algemeen aangeraden om een uur voor de wedstrijd niet te eten. Om eten te verteren gaat er immers veel bloed naar je maag en darmen, waardoor er minder bloed is in de rest van je lichaam. Met andere woorden: de doorbloeding in je benen is minder goed. Zo kun je dus krampen krijgen.
Tip 2: Draag compressiekousen om de doorbloeding van je kuiten te stimuleren
Als de doorbloeding van je benen niet goed gaat, is de kans groot dat je krampen krijgt. Gelukkig zijn er daar specifieke voetbal steunkousen voor uitgevonden. Deze kousen worden ook wel compressiekousen genoemd, omdat ze druk of compressie uitvoeren op je onderbenen. Dit bevordert je bloedsomloop.
Tip 3: Houd je elektrolyten in balans
Het is ontzettend belangrijk om genoeg (water) te drinken, zodat je geen tekort aan elektrolyten in je lichaam hebt. Drink voor, tijdens en na je wedstrijd genoeg water. Dit is goed voor je elektrolytenbalans, maar ook gewoon algemeen goed voor je lichaam. Ook sportdrankjes met extra toegevoegde elektrolyten kunnen helpen.
Tip 4: Vergeet niet op te warmen en te stretchen nadien
Zonder voorbereiding een wedstrijd spelen tegen vrienden kan leuk zijn. Maar vergeet niet om even kort je spieren op te warmen. Indien je dat niet doet, is de kans groot dat je snel krampen krijgt in je kuiten. Je kunt ook last krijgen van je bovenbenen of van andere lichaamsdelen. Au! Ook na je sportsessie is het belangrijk om de cooling down fase niet te skippen, hoe fijn het ook is om bijvoorbeeld na je wedstrijdje meteen de kroeg in te duiken. Ga even vijf minuutjes uitlopen of doe enkele stretchoefeningen – anders heb je gegarandeerd later krampen.