Maak jouw tuin in 2021 zomerklaar

Maak jouw tuin in 2021 zomerklaar

In 2021 trapten we qua weer het jaar erg nat af. Na prachtige voorgaande lentes, was het nu vooral een regenachtige bedoening. Langzaam maar zeker breekt de zon nu echter ook door en is het de hoogste tijd om jouw tuin zomerklaar te maken. Hoe? Dat lees je uiteraard hier!

Net even anders dan ‘normaal’

De afgelopen paar jaar zijn we enorm verwend met overwegend zonnige lentes. Dat was dit jaar wel anders, maar bijna de natste meimaand die ooit werd gemeten. Hoewel het ons humeur niet altijd goed deed, vond de natuur het één groot feest. Grote tekorten aan water werden iets ingehaald. Zo ook hopelijk in jouw tuin. Staat alles mooi in bloei? Misschien wel mooier dan het in jaren heeft gestaan? Dan is dit natuurlijk hét moment om écht te gaan genieten. Daarvoor moeten in veel gevallen echter nog wel een hoop klusjes worden opgepakt, toch? 

Pak de ‘stomste klussen’ als eerste aan

Gebruik voor een effectieve werking de “eat the frog”-techniek. Dan doe je klussen als eerste waar je écht geen zin in hebt. Onder het mom ‘dan heb je het maar gedaan’. Denk aan klussen als de tuin omspitten voor het zaaien of planten van nieuw groen, dode takken en bladeren weghalen of het gazon en de borders bemesten. Zeker niet de leukste klusjes, maar wel uiteindelijk de dingen die achteraf veel voldoening zullen geven. Sluit ook het water weer eens aan, pak de hogedrukspuit uit de schuur en boen het terras weer eens als nieuw! Je tuin zal er weer als nieuw uitzien én je ziet letterlijk met de seconden werk dat je verricht resultaat. Dat geeft nog eens een goed gevoel!

Herbekijk je waterplan

Als we naar de afgelopen zomers kijken met hittegolf na hittegolf, dan is het slim om alvast naar een nieuw waterplan voor je tuin te kijken. Mocht moeder natuur dit wederom in petto hebben, dan heb je veel water nodig. Met een slim plan hoef je je waterrekening niet te spekken om de tuin te redden. Wel eens aan een regenton gedacht? Hiermee vang je regenwater op die je vervolgens kunt hergebruiken in je tuin. Ook kan een tuinpomp een goed idee zijn. De tuinpomp is vooral geschikt voor het beregenen van jouw tuin met grondwater of water uit een put. Daarnaast kun je de tuinpomp inzetten voor omhoog pompen van water.

Trakteer jezelf

Geen groene vingers en op z’n zachtst gezegd geen zin om in de tuin aan het werk te gaan? Maak het dan leuk voor jezelf en haal nieuw gereedschap in huis. Werk jij bijvoorbeeld met een lekkere tuinslang waar nog maar voor de helft water uitkomt? Haal een mooie tuinsproeier in huis die je veel werk uit handen neemt. Ook een grasmaaier kan nooit goed genoeg werken! 

Hopelijk helpen deze tips jou vooruit en staat de tuin er voor het aanbreken van deze zomer er weer als nieuw bij. Een fijne zomer gewenst!

Floris Timmer

Floris Timmer