Passende decoratie voor elk raam

Passende decoratie voor elk raam

Ramen laten veel licht door, maar ook warmte en kou. Bovendien hebben we in ons dichtbevolkte Nederland behoefte aan privé. Om die reden hangen we gordijnen voor onze ramen. Daarnaast kleedt het natuurlijk heel mooi af als er passende gordijnen zijn die een harmonieus geheel vormen met de rest van het interieur. Gordijnen hebben daarnaast nog een praktisch nut, om de zon tegen te houden bijvoorbeeld en in de winter is het heerlijk om je af te sluiten voor de buitenwereld met de gordijnen dicht.

De diversiteit in ramen en gordijnen

Er zijn veel verschillende ramen: verschillend van afmetingen, van materiaal, vorm en functie en verschillend in de manier van openen en sluiten. Op een slaapkamer heb je bijvoorbeeld behoefte aan een andere raamdecoratie dan in een keuken of een huiskamer. Er zijn voor al deze ramen gordijnen te koop in allerlei kleuren, vormen en afmetingen en ook zijn er diverse soorten ophangsystemen. Er zijn diverse soorten stof mogelijk met allerlei eigenschappen, zoals lichtdoorlatend, transparant of juist verduisterend. Op een slaapkamer zijn bijvoorbeeld verduisterende stoffen vaak gewenst.

Het veelzijdige rolgordijn

Van alle soorten raamdecoratie is het meest praktische en vaak ook het voordeligst nog steeds het rolgordijn. Het is gemakkelijk zelf te monteren en ook zijn ze verkrijgbaar in allerlei variaties. Je kan je helemaal uitleven. Rolgordijnen zijn er voor nagenoeg alle raamtypen, van het kleinste wc-raampje tot aan de schuine zolderramen en de grote draai- en kiepramen toe.

Het monteren van rolgordijnen

Niet elk raam heeft standaard afmetingen en het kan dan lastig zijn om het rolgordijn te monteren. Rolgordijnen kan je gelukkig op maat laten maken. Dat scheelt een hoop werk. Je kan ervoor kiezen om het monteren helemaal zelf te doen, maar vaak kan je het ook laten doen. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Maar ja, een echte klusser doet het zelf toch?

Floris Timmer

Floris Timmer