Persoonlijke lening versus doorlopend krediet: waar kies je voor?

Persoonlijke lening versus doorlopend krediet: waar kies je voor?

Overweeg je om geld te lenen? Dan kom je direct voor heel veel verschillende keuzes te staan. Wanneer je als particulier geld leent, dan zal dit meestal middels een persoonlijke lening of doorlopend krediet gebeuren. Maar wat is het verschil? En waar kies je voor? In dit artikel vind je alles wat je moet weten om deze beslissing te maken.

De verschillen op een rij

Beide leenvormen beschikken over voor- en nadelen. Welke de juiste keuze is? Dat is geheel afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Wat is je leendoel? Welke mogelijke risico’s wil je nemen? Wat vind jij belangrijk aan een lening? Op basis van deze antwoorden ontdek je al snel de lening die bij jou past.

Het grootste verschil tussen deze twee is dat je bij een persoonlijke lening veel meer over duidelijkheid beschikt. Het benodigde bedrag wordt in één keer overgemaakt. Vervolgens volg je een aflossingsschema gedurende de gehele looptijd van de lening. Je weet hoeveel je onder de streep kwijt bent aan de lening en hoe lang het duurt om hier vanaf te zijn. Een doorlopend krediet is flexibeler. Je beschikt daarbij wel over minder zekerheid met betrekking tot de uiteindelijke kosten. Je weet enkel het kredietlimiet. De rest is aan jou.

Daarnaast is er ook nog een duidelijk verschil in rente. Bij een persoonlijke lening ligt de rente vast. Ook is hij meestal lager dan bij een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet ligt de rente niet alleen hoger, maar ook nog eens variabel. Zo kan het dus zijn dat je met de tijd meer gaat betalen voor jouw lening.

De flexibiliteit van de lening is vaak de doorslaggevende factor. Bij een persoonlijke lening wordt de lening in één keer op de rekening gestort. Extra tussentijds opnemen kan niet. Dit is dus waar je het mee moet doen. Bij een doorlopend krediet beschik je de eerste twee jaar over alle ruimte om naar jouw eigen inzicht geld op te nemen en af te lossen. Ook de afgeloste bedragen kunnen weer opnieuw worden opgenomen.

Denk goed na over het leendoel

Welke leenvorm de beste keuze is, is voor een groot deel afhankelijk van het leendoel. Leen je geld omdat je plotseling een grote uitgave moet doen? En weet je precies hoeveel geld je hiervoor nodig hebt? Dan is een persoonlijke lening een prima keuze.

Weet je echter niet hoeveel geld er nodig is? En heb je langere tijd meer financiële ruimte nodig? Dan is een doorlopend krediet prettiger.

Wat past bij mij?

Ook is het goed om naar je eigen kunde met het omgaan van geld te kijken. Bij een doorlopend krediet is het namelijk belangrijk om hier zo verantwoord mogelijk mee om te gaan. Zo voorkom je dat je veel te lang met een torenhoge schuld blijft zitten. Belangrijk om het kredietlimiet niet als ‘geld’ te gaan zien, maar echt als schuld.

Vind je het lastiger om zelf af te lossen of ben je bang dat je meer opneemt voor dingen die eigenlijk niet echt nodig zijn? Dan is een persoonlijke lening een betere optie. 

Floris Timmer

Floris Timmer