Populaire supplementen die zeker het proberen waard zijn

Populaire supplementen die zeker het proberen waard zijn

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat ons lichaam aanmaakt. Het helpt onder andere de slaap-waakcyclus te reguleren. Melatonine wordt als voedingssupplement gebruikt om de slaapkwaliteit of jetlag-problemen te verbeteren. 

 De rol van melatonine in het lichaam

De pijnappelklier in de hersenen zorgt voor de aanmaak van melatonine. Deze stof is verantwoordelijk voor het reguleren van je circadiaans ritme. In feite is het circadiaans ritme een interne klok voor het regelen van je waak- en slaapcycli. Je circadiaanse ritme werkt het beste als je regelmatig slaapt en gevoelig bent voor externe signalen zoals zonsondergang en zonsopgang. Wanneer de duisternis valt, stimuleren je hersenen de aanmaak van melatonine. Daardoor voel je je moe en bereid je jezelf voor om te gaan slapen. Je melatonineniveau bereikt ’s nachts, wanneer je slaapt, zijn piek. Bij zonsopgang daalt het gehalte aan melatonine, wat tegelijkertijd een teken is voor het lichaam om wakker te worden. 

 Melatonine is het belangrijkste hormoon voor een goede regulering van het slaap ritme. Bij de aanpak van slaapproblemen of het verbeteren van de slaapkwaliteit is het gebruik van melatonine voedingssupplementen dan ook ideaal. 

 Supplementen met melatonine voor sporters

Wereldwijd brengen de beste sporters ontelbare uren door op het trainingsveld om hun technieken en aerobe prestaties te verbeteren, patronen te herhalen of van blessures te herstellen bij de fysiotherapeut. Slaap blijft echter een van de meest essentiële – en tegelijkertijd onderschatte – elementen van de routine van een sporter.
Slaap kan van invloed zijn op verschillende prestatiegebieden. Dat een goede nachtrust een sporter op veel manieren ten goede kan komen, hoeft geen betoog. Toch blijkt uit een groot aantal onderzoeken dat sporters niet de hoeveelheid slaap krijgen die ze nodig hebben om in goede gezondheid te blijven en optimale sportprestaties te kunnen leveren. 

 Een tekort aan slaap kan leiden tot verstoring van de lichaamsfuncties en de algemene conditie. Een melatonine supplement kan niet alleen de slaap verbeteren, maar heeft ook andere positieve effecten zoals verhoging van de stofwisseling, vermindering van lichaamsvet en beter herstel van spierstress na een training. Een supplement zorgt daarnaast voor verbetering van de spierspanning. 

 Een waardevol hulmiddel voor sporters: probiotica

Probiotica zijn een ander waardevol hulpmiddel voor sporters. Het zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, gunstige effecten kunnen hebben op de gezondheid van ons lichaam. Wanneer we probiotica gebruiken, wordt onze darm gekoloniseerd door nuttige bacteriën.

Probiotica zitten in bepaalde gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en kefir, maar kunnen ook worden ingenomen in de vorm van voedingssupplementen. Ze bevorderen het darmwelzijn en de spijsvertering en herstellen bij diarree en constipatie de darmfunctie. Ook zijn ze nuttig bij ontstekingen en infecties van de luchtwegen, urinewegen, allergieën en intoleranties. 

Probiotica voeren hun werking uit op verschillende niveaus. Ze concurreren bijvoorbeeld in het darmlumen met pathogenen en produceren stoffen met antimicrobiële werking. Probiotica behoren tot de weinige legale hulpmiddelen die ter beschikking staan van sporters ​​om pathologische situaties te voorkomen die hun prestaties kunnen beïnvloeden. 

Hoewel het effect afhangt van de belasting en dosis van probiotica en de uitgeoefende fysieke activiteit, heeft een probiotica supplement over het algemeen een positief effect op de gezondheid, sportprestaties en krachtherstel bij sporters.

Floris Timmer

Floris Timmer