Tips om snurken te voorkomen of te verminderen

Tips om snurken te voorkomen of te verminderen

Als je overgewicht hebt, verlies dan gewicht

Mensen met overgewicht kunnen extra weefsel in de keel hebben dat bijdraagt aan het snurken. Afvallen kan helpen bij het verminderen van snurken.

Slaap op je zij

Als u op uw rug ligt, kunt u uw tong naar achteren laten vallen in uw keel, waardoor uw luchtweg vernauwt en de luchtstroom gedeeltelijk wordt belemmerd. Probeer daarom te slapen op je zij.

Anti-snurk beugel

Een anti snurk beugel die het meest gebruikt wordt is de MRA, dit staat voor ‘’Mandibulair Repositie Apparaat’’ U kunt in aanmerking komen voor een anti-snurk beugel als u lichte of matige slaapapneu heeft, als u alleen maar snurkt of als dit om andere redenen de beste oplossing voor u is. U draagt de anti-snurk beugel als u slaapt. De beugel voorkomt dat uw tong, strottenhoofd of kap en het zachte gehemelte de luchtwegen afsluiten tijdens het slapen. Door de onderkaak een centimeter naar voren te plaatsen met de beugel wordt overal in de mond en keel meer ruimte gecreëerd. Hierdoor zijn er geen ademhalingsstops meer en snurkt u ook niet veel of veel minder. Een anti-snurk beugel is daarom een eenvoudige en effectieve methode tegen snurken en slaapapneu. Een MRA kan klachten van pijn in het kaakgewricht veroorzaken, die meestal na verloop van tijd verdwijnen. Ook is het belangrijk om ’s morgens de spieren rond het kaakgewricht te masseren. In de mond zelf wordt MRA door de meeste mensen goed verdragen.

Beperk of vermijd alcohol en kalmerende middelen

Vermijd het drinken van alcoholische dranken ten minste twee uur voor het slapen gaan, en laat uw arts weten over uw snurken voordat u kalmerende middelen neemt. Kalmerende middelen en alcohol onderdrukken uw centrale zenuwstelsel, waardoor uw spieren, inclusief de weefsels in uw keel, overmatig ontspannen worden.

Floris Timmer

Floris Timmer