Under Armour de onbekende grootheid

Under Armour de onbekende grootheid

Bijna iedereen in Nederland kent de grootste sportmerken Adidas, Nike en Puma. Je wordt er mee dood gegooid. Als je over straat loopt zie je de namen in etalages van winkels, op sociale media komen advertenties van de merken of retailers voorbij en ja ook op de televisie zijn ze vol aanwezig. Ga jij lekker naar een wedstrijdje voetbal of basketbal kijken zal je ook zien dat 80% van de atleten een van deze merken draagt. Het vervelende van deze enorme dominantie binnen deze markt is dat kleine merken bijna geen kans meer krijgen zich hiertegen af te zetten en dat wij als consumenten denken geen andere keus te hebben. Dit is tot op zekere hoogte ook het geval maar zo nu en dan is er een klein merk dat zichzelf overtreft en een plaatsje tussen de grote weet te veroveren.

Het in een van die kleine merken gelukt om zich te vestigen tussen de grote jongens. Under armour is een van de grootste snel groeiende merken in Amerika. een amerikaan heeft als top 3 van Nike, Adidas en Under armour in zijn lijstje staan. Kevin Plank, oprichter van Under Armour, in 1996 begonnen en die visie is niet meer veranderd. In zijn jongere jaren lijkt Plank, inmiddels miljardair, niet veelbelovend. Hij wordt van school naar school gestuurd, scoort niet goed en het kost hem moeite om uiteindelijk het diploma te halen voor zijn studie. Totdat hij met een probleem kampt dat uiteindelijk tot de oprichting van Under Armour zal leiden.

Doorbraak

Voor de doorbraak naar het grote publiek is een beetje geluk en heel veel risico nodig. In eerste instantie sluit hij een contract met Warner Bros om kleding te leveren voor twee films. Zo draagt Jamie Foxx een Under Armour-toque in Any Given Sunday (1999). In hetzelfde jaar maakt het sportmerk een gewaagde stap. Plank vraagt zijn medewerkers om een week zonder salaris te werken. Zelf investeert hij al zijn verdiende geld in een advertentie ter waarde van $25,000- in het magazine van ESPN (grote sportzender in de Verenigde Staten). Een gouden zet, zo blijkt al snel.

Stephen Curry en de NBA. 

Je bent nog niet succesvol zonder ster in de NBA en een ster hebben ze. Under Armour basketbalschoenen werden gemaakt voor iedereen maar er was nog niet veel enthousiasme. Toen ze het jonge talent stephen curry tekende als Atleet veranderde na een paar jaar de hele wereld. Curry basketbalschoenen waren na een paar championships de meest gewilde en best verkochte basketbalschoenen wereldwijd wat ongekend is voor een merk buiten jordan of nike.

Als je het nog niet bekend was met Under Armour adviseer ik alle sporters eens wat onderzoek te doen en ook dit merk mee te nemen in je volgende oriëntatie naar de beste producten voor jou sport.

Floris Timmer

Floris Timmer