Van plan om zelf thuis brood te bakken? 3 tips zodat het gegarandeerd een succes wordt!

Van plan om zelf thuis brood te bakken? 3 tips zodat het gegarandeerd een succes wordt!

Zelf thuis brood bakken, de één vindt het heerlijk om iedere ochtend met de geur van versgebakken brood wakker te worden, terwijl de ander zijn of haar brood het liefst uit de supermarkt of bij de plaatselijke bakker haalt. Eén ding is in ieder geval zeker wanneer je deze blog leest: jij bent van plan om zelf thuis brood te bakken. Maar hoe pak je zoiets aan? In deze blog willen we je graag drie tips meegeven zodat het gegarandeerd een succes wordt. Lees daarom snel verder!

Maak het jezelf niet te moeilijk, begin eenvoudig

Het kan verleidelijk zijn om bij je eerste broodbakpoging meteen uit te pakken met een broodspecialiteit die diverse ingewikkelde technieken vraagt, zoals een Hoornse broeder bijvoorbeeld. De kans is echter groot dat je de lat dan veel te hoog legt. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en begin eenvoudig. Je mag dan misschien niet zo’n fan zijn van standaard witbrood, het is wel één van de makkelijkste broodrecepten om te maken. Zodra je dit eenvoudige recept onder de knie hebt, kun je vervolgens verder kijken naar wat meer ingewikkelde recepten. Denk aan rozijnenbolletjes of Zeeuwse bolussen. Doe dit echter met kleine stapjes zodat je de technieken goed onder de knie krijgt.

Geef niet meteen op na een eerste mislukte poging

Sommige mensen geven meteen op nadat iets tegenzit of mislukt is, terwijl anderen doorgaan tot het bittere eind. De succesvolste mensen in het leven geven niet zomaar op, zelfs niet wanneer het keer op keer tegenzit. Ook voor bakken geldt: geef niet meteen op na een eerste mislukte poging. Fietsen leer je met vallen en opstaan, en hetzelfde geldt voor bakken. Zie het mislukte bakresultaat juist als een goed leermoment en kijk wat je de volgende keer beter of anders kunt doen. Soms is er maar een hele kleine aanpassing nodig om van mislukking naar succes te gaan.

Print het recept uit en maak aantekeningen

Brood bakken zonder recept is als autorijden zonder rijlessen te hebben gevolgd. Je doet maar wat, maar hebt geen idee wat je aan het doen bent en wat het resultaat zal zijn. Vandaag de dag zijn er honderden, zo niet duizenden recepten te vinden, zowel online als in bakboeken. Heb je een geschikt recept gevonden dat je graag wilt gaan maken? Print het dan uit! Wanneer je het recept op papier hebt staan, kun je er namelijk aantekeningen bij schrijven. Bijvoorbeeld wanneer je kleine wijzigingen hebt moeten aanbrengen. Stop de recepten met aantekeningen in een map zodat je deze later nog eens kunt raadplegen

Floris Timmer

Floris Timmer