Verschillende bomen en verschillende soorten hout

Verschillende bomen en verschillende soorten hout

Een bekend beeld van de herfst zijn toch wel de veranderende bomen. De ooit groene bladeren worden langzaam rood, oranje en bruin en verdwijnen ze langzaam maar zeker uit het zicht. En over bomen gesproken, we gebruiken ze niet alleen om zuurstof van te krijgen, maar ook voor allerlei andere zaken! Met het juiste gereedschap kan je er van alles van maken. Zo kan je met bijvoorbeeld een kettingzaag het hout vormen zoals jij wil. Erg handig in veel verschillende toepassingen. Zoals voor huizen, meubels en decoratie of voor warmte, door het hout te verbranden.

Loofbomen en naaldbomen

Hout is over het algemeen te verdelen in twee soorten: loofhout en naaldhout. Loofhout is afkomstig van loofbomen, denk aan beuken en eiken. Loofbomen zijn blad dragend en zij zijn dan ook de oorzaak van het veranderende beeld in het bos tijdens de herfst. Loofhout wordt ook wel hardhout genoemd. Echter zegt dit weinig over de daadwerkelijke hardheid van de bomen.

Naaldhout is vervolgens afkomstig van, je raad het al, naaldbomen. Naaldbomen zijn onder andere dennen- en sparrenbomen. Waar loofbomen bladeren draagt, draagt een naaldboom naalden. Daarnaast verliest een naaldboom zijn naalden niet gedurende de verschillende seizoenen. Naaldhout wordt ook wel zachthout genoemd.

Een aantal klassiekers

Eikenboom – Eikenhout

Eikenhout is de meest populaire, Europese loofhoutsoort. Niet voor niets dat het ook de meest gebruikte houtsoort is voor houten vloeren. Eikenhout is over het algemeen sterk en hard, maar daarnaast ook gemakkelijk te bewerken.

Beukenboom – Beukenhout

Beukenhout is een van de belangrijkste loofhoutsoorten voor de industrie in Nederland en België. Het is een relatief harde houtsoort die goed te bewerken is. Daarentegen is beuken slecht bestand tegen weersveranderingen, waarbij het snel krom trekt.

Grove den – Grenenhout

Grenenhout is met name afkomstig van de grove den. Na vurenhout is het de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Grenenhout wordt voornamelijk gebruikt voor toepassingen die niet direct zichtbaar zijn. Bovendien wordt grenenhout veel gebruikt voor schuttingen, overkappingen en tuinmeubels (nadat het hout geïmpregneerd is).

Fijnspar – Vurenhout

Vuren is de meest gebruikte naaldhoutsoort én houtsoort in het algemeen in Nederland. Naast het feit dat het hout gemakkelijk te bewerken is, is het ook relatief goedkoop. Een nadeel van vurenhout is de slechte bestandheid tegen vocht. Het is dan ook verstandig om het hout te impregneren voordat het wordt blootgesteld aan vochtige ruimtes.

Floris Timmer

Floris Timmer