Wat u moet weten over incontinentie

Wat u moet weten over incontinentie

De meeste voorkomende incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Ontlasting incontinentie komt veel minder voor. Zowel mannen als vrouwen, jongeren en ouderen kunnen last hebben van incontinentie, maar het komt vaker voor bij vrouwen.

Soorten incontinentie en de behandeling daarvan

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waardoor incontinentie kan ontstaan. Dit kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. De behandeling van lichamelijke oorzaken is heel anders dan de behandelwijze van incontinentie door een psychische oorzaak. Hieronder bespreken wij een aantal soorten incontinentie en de behandeling daarvan:

Functionele incontinentie

Functionele incontinentie is een bijzondere vorm van incontinentie, waarbij er niets mis is met de functie van de blaas, maar dat men niet tijdig de toilet kan bereiken. Dit kan dan zowel urineverlies als ontlastingsverlies tot gevolg hebben. Een extra toilet in huis kan dan een uitkomst zijn. Dit komt voor bij mensen met een beperkte mobiliteit (invaliden, slechtzienden, mensen met dementie). Andere oorzaken van beperkte mobiliteit kunnen bijvoorbeeld zijn ziekte van Parkinson, multiple sclerose of reumatische klachten. Sommige medicijnen veroorzaken dat spieren slapper worden.

Er zijn medicijnen die uw arts kan voorschrijven voor deze vervelende bijwerking. De behandeling van functionele incontinentie bestaat uit blaastraining, bekkenbodemoefeningen en het volgen van tijdschema’s voor toiletbezoek. Hiermee voorkom je nare ongelukjes. Gaat u de deur uit, dan kan goed incontinentiemateriaal helpen om u niet zo onzeker te voelen. De TENA Comfort lijn biedt bijvoorbeeld voldoende bescherming bij matige tot zware incontinentie en is geschikt voor zowel urine- als ontlastingsincontinentie. Zo blijft u mobiel en deelnemen aan het leven, zonder onnodige beperkingen.


Inspanningsincontinentie

Bij Inspanningsincontinentie is er urineverlies door druk in de bijholte bij bijvoorbeeld hoesten, niezen, lachen, sporten, springen, zwaar tillen…enzovoort. Vaak zijn dan de bekkenbodemspieren niet (meer) sterk genoeg of er is sprake van een zwakke blaashals. Het zijn meestal vrouwen die hiervan last hebben. Na een bevalling komt dit ook nogal eens voor of tijdens de overgangsperiode. Deze vorm van incontinentie is goed te behandelen met bekkenbodemoefeningen die u bij een speciaal hiervoor opgeleide therapeut kan volgen. Vaak is incontinentiemateriaal, bestemd voor licht tot matig urineverlies (inlegkruisjes, of verbanden) voldoende om u zekerheid te bieden bij uw dagelijkse bezigheden.


Drangincontinentie
Drangincontinentie (ook wel urge-incontinentie genoemd): hierbij lukt het u niet om uw plas op te houden zodra u merkt dat u naar het toilet moet. De oorzaken hiervan kunnen psychisch of lichamelijk zijn. Angst om de toilet niet te halen kan een rol gaan spelen. Bepaalde lichamelijke aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes spelen soms een rol. De oplossing is blaastrainingen en speciale medicatie.


Druppelincontinentie
Deze vorm van incontinentie dit komt met name bij mannen voor. Het komt door een verslapte sluitspier van de blaas, of door een vergrote prostaat. Ook hier helpen bekkenbodemspieroefeningen goed. Soms is een prostaatoperatie nodig. Voor mannen bestaat er apart incontinentiemateriaal. TENA Men biedt oplossingen voor lichte tot zware incontinentie.

Neurogene incontinentie
deze vorm ontstaat door beschadigingen als gevolg van ruggenmergletsel, hersentumoren, multiple sclerose, ziekte van Parkinson en diabetes. De zenuwen zijn dan beschadigd en de signalen van- en naar de blaas en de sluitspieren worden niet meer op de goede manier doorgegeven. De behandeling bestaat uit blaastrainingen, medicatie, blaasspoelingen, neurostimulatie (het stimuleren van de zenuwen via elektrische impulsen) en botoxinjecties in de blaasspier.

Uw leven weer oppakken bij incontinentie

Zoals u ziet, is het niet het einde van de wereld als u incontinentieproblemen ondervindt, maar lastig is het zeker wel. Er is in de afgelopen decennia veel gedaan om betere behandelmethoden en beter incontinentiemateriaal tot stand te brengen. Het open communiceren over urine-/ontlastingsverlies kan hieraan een bijdrage leveren. Ga dus in ieder geval altijd naar een huisarts, want er is veel mogelijk. Uw huisarts kan u adviseren op het gebied van behandeling, incontinentiemateriaal en vergoedingen van kosten. Incontinentiemateriaal is tegenwoordig heel gemakkelijk te bestellen via internet of bij een apotheek. Het wordt dan in een neutrale verpakking bij u aan huis afgeleverd. Wilt u eerst zelf even de proef op de som nemen, vraag dan een gratis proefpakket aan bij TENA.

Floris Timmer

Floris Timmer