Wat zijn de kenmerken van chocolade van hoge kwaliteit?

Wat zijn de kenmerken van chocolade van hoge kwaliteit?

Ben je op zoek naar chocolade voor Moederdag? Er zijn enorme chocolade-selecties in de winkel verkrijgbaar. Ze zijn er in verschillende vormen, zoals pralines, truffels, en repen. Hoe kun je, gezien de ontelbare keuzemogelijkheden van chocola, de kwaliteit ervan vaststellen? Het eerste wat je moet nagaan is de samenstelling van de chocolade. De beste chocolade moet minstens 70% cacao-bestanddelen bevatten. Dat wordt als pure chocolade beschouwd. Dan moet melkchocolade uit minstens 30% cacaobestanddelen bestaan. Bovendien kun je de kwaliteit van chocolade ook testen door erop te kauwen. Chocolade van hoge kwaliteit smelt gemakkelijk in je mond. Je kunt je aan de onderstaande richtlijn houden om de kwaliteit van chocolade vast te stellen.

De ingrediënten controleren

Als je chocolade koopt moet je er zeker van zijn dat die gemaakt is door vertrouwde fabrikanten zoals Gust Royal. De meeste mensen beschouwen pure chocolade als de beste kwaliteit chocolade, omdat hij een hoog percentage cacaobestanddelen bevat. Bovendien bevat witte chocolade geen cacaobestanddelen. Hij bevat alleen cacaoboter of -vet. Ongetwijfeld heeft het een witte kleur. Bovendien bevat melkchocolade meestal 30% tot 50% cacaobestanddelen. Dan bevat het ook melkvet en suiker. Daardoor heeft melkchocolade een romige textuur. Het ingrediënt cacaoboter geeft een kenmerkende smaak en textuur. Chocolade met een hoge concentratie cacaoboter smelt in je mond.

Geen vervangend ingrediënt

Sommige chocoladefabrikanten kunnen de producten goedkoper aanbieden. Dat komt omdat ze de belangrijkste ingrediënten van chocolade vervangen door goedkopere stoffen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de hoeveelheid cacaoboter verminderen en vervangen door goedkoper vet. Je moet dus selectief zijn bij het controleren van het etiket van chocolade. Bovendien kunnen andere fabrikanten de cacaobestanddelen vervangen door suiker. Op die manier heeft de chocolade een droge textuur en smelt hij niet in je mond. Als de chocolade dan een zure of ranzige nasmaak heeft, kunnen de fabrikanten de cacaoboter vervangen door plantaardige olie. Wil je een romige en gladde textuur van chocolade kopen, dan kies je de chocolade die een hoge concentratie cacaobestanddelen en cacaoboter heeft. Het is beter als je het proefmonster van de chocolade proeft voor je hem koopt.

Floris Timmer

Floris Timmer