Zaalsport

Zaalsport

Het woord zegt het al, zaalsport. Oftewel binnensport. Een van de grote voordelen aan zaalsport is dat je binnen vaak geen last hebt van weersinvloeden. Het is fijn als je midden in je training of wedstrijd zit, en je geen hinder hebt van bijvoorbeeld regen of wind. Het nadeel van zaalsport is dat de speelruimte vaak relatief kleiner is. Een zaalvoetbalveld is een stuk kleiner dan een normaal voetbalveld. 

Er zijn veel verschillende soorten zaalsport. De meest bekende zaalsporten in ons land zijn: basketbal, zaalvoetbal, volleybal, korfbal, (wat ook een buiten seizoen heeft) en handbal. Zeker in ons land en ik veel noordelijke landen is zaalsport erg populair. Door onze wisselvallig weer nodigt het meer uit om het hele jaar door binnen te kunnen sporten. Toch zie je dat de nummer 1 sport in Nederland voetbal blijft. Heel vreemd dus!

Verschillende schoenen

Voor elke soort zaalsport zijn er tegenwoordig aparte zaalschoenen die passen bij de bewegingen die je maakt. Bij een zaalvoetbalschoen heb je een flexibele zool nodig zodat je wendbaar bent op de zaalvloer. Veel van dit soort schoenen zijn plat en hebben op de wreef zo min mogelijk oneffenheden voor het beste balgevoel. Bij een basketbalschoen heb je juist weer een stijve schoen nodig zodat je een goede stabiliteit hebt. Basketbalschoenen hebben een dikke demping zool voor het ontlasten van de spieren en gewrichten bij het landen. Het is dus belangrijk dat je goed uitzoekt wat voor schoenen er zijn, voor de sport die je wil gaan doen.

Binnen en buiten

Sommige zaalsporten worden zowel binnen als buiten beoefend. Bij Korfbal is er een binnen en buiten seizoen. Binnen wordt er gespeeld in een zaal en buiten op een kunstgrasveld. Een van de meest populaire buitensporten die (wanneer het weer meezit) ook buiten worden gehouden is schaatsen. In ons land wordt het steeds warmer waardoor buiten schaatsen maar af en toe kan. Gelukkig zijn er genoeg kunstbanen waar de temperatuur geregeld kan worden zodat je het beste ijs hebt om op te schaatsen. Wij nederlanders zijn over het algemeen de beste in deze sport op zowel de olymische spelen als op de EK’s en WK’s.

Floris Timmer

Floris Timmer