Zo verwijder je het beste groene aanslag
Zodra de winter is aangebroken, is de kans groot dat je de kleur van je terras langzaamaan ziet veranderen in de kleur groen. Dit kan maar één ding betekenen: groene aanslag. Je groene terras ziet er natuurlijk een stuk minder mooi uit en het kan ook nog eens erg glad worden. Om hier zo snel mogelijk afscheid van te nemen, vertellen wij je hoe je het beste groene aanslag kunt verwijderen.
Hoe ontstaat groene aanslag?
Je kunt groene aanslag zien als een soort onkruid, want het ontstaat uit een natuurlijke groei van mos en algen. Zodra de temperaturen zakken tijdens het najaar en de winter wordt het makkelijker voor de groene aanslag om aan je mooie terrastegels of hout te hechten. De bacteriën die groene aanslag veroorzaken, houden namelijk van donkere en vochtige plekken. Tijdens de herfst en de winter valt er natuurlijk meer neerslag en is er minder zonlicht, waardoor dit een perfecte periode is voor dit onkruid. Een andere factor waardoor de aanslag ontstaat, is het oppervlak. Groene aanslag groeit namelijk beter op zacht of onregelmatig oppervlak, zoals hout of steen.
Wat kun je tegen groene aanslag doen?
Er zijn meerdere manieren waarop je groene aanslag kunt verwijderen. De één werkt net wat beter dan de ander. Daarom lichten wij er vier voor je uit:
Hogedrukreiniger
Dit is vaak een grote favoriet omdat het niet veel moeite kost en het ook nog eens lekker snel is. Het is ook zeker een effectieve manier om groene aanslag te verwijderen, maar het heeft ook twee nadelen. Zo kunnen je voegen van het terras eruit worden gespoten, waardoor je tegels kunnen verzakken. Verder kan de hogedrukspuit de ondergrond beschadigen waardoor het ruwer wordt. Dit zorgt er weer voor dat de groene aanslag zich makkelijker kan hechten. De volgende keer wordt het dan dus weer wat moeilijker om de aanslag te verwijderen.
Groene zeep en soda
Door je groene aanslag aan te pakken met soda en groene zeep kies je voor een meer milieuvriendelijke en duurzame optie. Bovendien is het ook nog eens erg effectief! Zeker voor allerlei houten meubelen, zoals een tuinbank, tuintafel of gewoon je houten terras is dit eigenlijk de beste optie. Maak eerst je terras nat en vul vervolgens een emmer met lauwwarm water, zes eetlepels soda en zes eetlepels groene zeep. Verspreid dit sopje over de groene aanslag met een borstel of bezem en laat dit een half uurtje inwerken. Daarna kun je het terras afspoelen met water en er eventueel nog één keer met een borstel of bezem overheen gaan.
Speciale schoonmaakmiddelen
Er bestaan ook speciale schoonmaakmiddelen die ontwikkelt zijn om groene aanslag te verwijderen. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een merk zoals HG. Deze speciale schoonmaakmiddelen zijn vaak gemaakt op natuurlijke basis en weken de groene laag los. Als dit middel even is ingewerkt kun je het daarna (vaak) verwijderen zonder te schrobben. Ieder middel werkt weer net even anders, dus lees altijd even de gebruiksaanwijzing.
Chloor of schoonmaakazijn
Er wordt vaak gezegd dat je groene aanslag kunt verwijderen met chloor of schoonmaakazijn. Dit is zeker waar, maar het is wel goed om in het achterhoofd te houden dat allebei de middelen slecht zijn voor planten en dieren. Het zijn daarom geen veilige middelen om te gebruiken. Schoonmaakazijn is een stuk minder chemisch dan chloor, maar zeker gevaarlijk voor sommige planten, met name grassen en kruidachtigen. Verder kan schoonmaakazijn sommige steensoorten beschadigen. Mocht je het toch willen gebruiken, dan is het goed om dit eerst even te testen op een onopvallende plek.